25/8 Droesem 4

Hoe goed is jouw Russisch? Dat van onze nieuwe gasten alvast prima! We nodigen je uit om samen met Maud Vanhauwaert en haar sprekers in de toren het nieuwe stadsgedicht te ontdekken, naar een flink staaltje Slavistiek te luisteren en de sfeer op de werf op te snuiven! Bovendien huldigen we de eerste verdieping van de Toren op een ceremoniële manier in! 

TE GAST

Olga Novitskaja is geboren in de voormalige USSR, in Tasjkent (nu Oezbekistan). In 1978 is ze samen met haar Belgische echtgenoot naar België gekomen. Ze heeft aan de KU Leuven gestudeerd en aan de Universiteit Gent gedoctoreerd.  Ze doceert Russisch aan de KU Leuven, campus Antwerpen. Ze publiceert veel over interculturele communicatie, omgangscultuur en nationale communicatiestijlen.

Timur Magomedgadzhiev werd geboren in de Kaukasus, in Dagestan. Reeds als kind was hij in dans geïnteresseerd. Hij danste bij een folkloristisch dansensemble en speelde toneel op zijn middelbare school. Hij droomde van een toekomst als acteur, maar zijn vader zag hem liever een goede soldaat in het leger worden. In 2000 vertelde hij zijn familie dat hij naar Moskou wou gaan om zich in te schrijven aan de toneelschool. Hij slaagde voor het toelatingsexamen op GITIS-RATI, de prestigieuze Toneelacademie in Moskou en behaalde er zijn diploma. In die jaren werd hij geconfronteerd met de discriminatie van de Kaukasische bevolking in Rusland en voelde hij zich ook niet goed in zijn vel. Hij besloot Rusland te verlaten, zijn leven te veranderen en aan een avontuur te beginnen waarvan hij niet wist waar het hem heen zou leiden. Vijf jaar lang zocht hij zijn weg in Europa, als een speelbal in handen van de bureaucratie. Het wachten op zijn papieren en het gevecht met zichzelf, hebben hem uiteindelijk sterker gemaakt.
De ontmoeting met les ballets C de la B, Alain Platel, Frank Van Laecke en de mensen van Gardenia deed hem heropleven en bezorgde hem onvergetelijke momenten. Hij is ervan overtuigd dat we ons door het uiten van emoties in zang, muziek, beweging en in de eenvoudige blik die je vanaf de scène projecteert, kunnen bevrijden van een opgesloten gevoel dat ons verhindert om een psychisch stabiel, vrij en rustig leven te leiden.

Kito Sino is actief in verschillende disciplines: tekenen, schilderen, mozaïek, sgraffito, glas in lood, installaties, metaalbewerking, … Kito leefde overal en nergens.. was steeds onderweg. Sinds 2000 woont en werkt hij in Brussel waar het onderweg zijn zich heeft gematerialiseerd op het treinticket. Het banale treinticket wordt voor hem een medium, een spiegel van zijn bestaan, zijn emoties, zijn ervaringen. Met niet meer dan een balpen creëert Kito fijnzinnige grafiek die geen taboe’s kent en die de ene keer grote thema’s zoals liefde, tijd of vrede bespeelt, de andere keer refereert aan de werkelijkheid zoals ze op dat moment wordt ervaren. De voorkanten van de treinticketten fungeren voor Kito als een dagboek. Deze treintickets vormen vaak de kiem voor grotere werken die gerealiseerd worden in mozaïek, sgraffito, glas in lood, installaties.
Kito was reeds op verschillende expo’s te zien in België. In 2003 stelde hij o.a. zijn werk tentoon in het Europees parlement en in 2008 was hij te zien op de canvascollectie in BOZAR. In 2011 stelde hij o.a. tentoon in Amsterdam. En momenteel is hij artiest binnen de Toren van Babel (misschien zag je hem al aan het werk: hij tovert oude boeken

Anatoly Nefedov werd geboren in Rusland, maar woont al geruime tijd in Antwerpen. Hij studeerde geschiedenis, maar werd uiteindelijk professioneel danser. Hij belandde in België door de liefde. Samen met zijn man Davy Brocatus runt hij Dansstudio 1-2-3 op het Antwerpse Zuid. Anatoly was in Rusland al een zeer succesvol danser in verschillende stijlen, o.a. klassiek, Latin-American en musical. Hij was onder meer te zien in de musical “Lion King” als Simba, vertolkte de rol van Norma Desmond in “Sunset Boulevard” en nog vele andere hoofdrollen. Hij is nog steeds actief als showdanser en hij geeft op regelmatige basis dansshows.

Maryna heeft Oekraïense roots, is mama van drie kinderen, en van onschatbare waarde in het Babel-project. Zij coördineert mee het naaiatelier en onder haar vleugels worden alle vlaggetjes gestikt. Hoog tijd om haar eens het podium te geven!