11/8  Droesem 2

Droesem twee staat in het teken van het Jiddisch. Samen met een nieuwe reeks interessante gasten verkent Maud Vanhauwaert de verschillende klanken, kantjes en kronkels van de taal. Het programma bestaat daarnaast uit een feestelijk overzicht van het leven op de Babelwerf van de voorbije week, live muziek en de onthulling van de Jiddische vertaling van het stadsgedicht! 

TE GAST

Herman Van Goethem is historicus, jurist en rector van de Universiteit Antwerpen. Hij was curator en mede-initiator van Kazerne Dossin, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten. Van Goethem is ook de auteur van een aantal spraakmakende boeken, waaronder zijn meest recente boek 1942. Het jaar van de stilte, over de Jodenvervolging in Antwerpen. 

Patrick Windmolders is dirigent van A-KOOR. Zijn carrière als dirigent begon op zijn 20ste bij het kinder- en jeugdkoor Martijntje (nu Jong Kathedraalkoor Hasselt). In 2001 werd hij de bezielende leider van het koor Audite nova in Antwerpen, dat in 2009 samensmolt met Alauda uit Ekeren en onder de nieuwe naam A-KOOR een nieuw leven kreeg. Verder is hij artistiek leider van het Vocaal Ensemble Reflection

A-KOOR werkt al geruime tijd aan een groot muzikaal en multicultureel project ‘Eén Stad!’. Het uitgangspunt van het project is dat verschillende culturen samenleven in één stad en dat via muziek mensen verbonden kunnen worden. A-KOOR legt contacten met muzikanten en koren uit drie belangrijke culturen in Antwerpen: de Joodse, de Arabische en de westerse. Het hoogtepunt van hun traject is een grote muzikale happening op 20 oktober in ’t Werkhuys in Borgerhout. Apotheose van die dag wordt de wereldpremière van de nieuwe compositie die de internationaal gerenommeerde Wim Henderickx creëerde op het gedicht van Maud Vanhauwaert, dat in de Toren van Babel tijdens de eerste Droesem onthuld werd. Deze compositie wordt tegen 20 oktober aangevuld met Joodse invloed door Joëlle Strauss en Arabische invloed door Moufadhel Adhoum. Ook jij bent uitgenodigd om erbij te zijn op 20 oktober! Alle info op www.a-koor.be

Katelijne Theuwissen heeft een Master Taal- en Letterkunde, maar is in haar dagelijks leven visueel therapeut, remedial teacher en psychopedagogisch consulent. Ze groeide op in Antwerpen in de Joodse wijk en later had ze ook Joodse buren. Ze is lid van een Jiddische leeskring en leerde uit interesse de taal. Zij vertaalt het stadsgedicht van het Jiddisch weer naar het Nederlands en zal haar versie ook voordragen.

Gedalia Mendlewicz is lid van de Joodse gemeenschap. Tijdens de Droesem zal hij het hebben over het verschil tussen het Hebreeuws en het Jiddisch, en de verschillende vormen van het Jiddisch.