DROESEM
zo 4/8 

 

Tijdens de eerste Droesem wordt het nieuwe stadsgedicht in zijn eerste, pure versie onthuld en wordt ook meteen vertaald naar het Engels. We kijken terug op wat er die week allemaal gebeurd is op en rond de toren en Maud Vanhauwaert ontvangt voor de aftrap van de Droesems al meteen een aantal bijzondere gasten. Ze zullen het hebben over meertaligheid in al haar facetten, met de nadruk op het Afrikaans-Engels. 

TE GAST 

Lisette Ma Neza kwam vlak na haar geboorte met haar ouders mee uit Rwanda naar Nederland. Ze omschrijft zichzelf tegelijk als een kwetsbaar meisje en een sterke vrouw. Met poëzie zoekt ze naar haar eigen identiteit, vindt ze verhalen van anderen, verliest ze zichzelf in het publiek en vormt ze haar eigen waarheid. Haar performances balanceren tussen pijnlijk direct en verliefde naïviteit en grijpen het publiek dikwijls bij de keel. Lisette won op haar negentiende het BK poetry slam (2017), en sleepte kort erna de tweede prijs in de wacht tijdens het EK poetry slam (2017). Ze reist de wereld rond met haar vaak heel persoonlijke poëzie die ze brengt in het Engels en het Nederlands. 

Dean Bowen is dichter en performer. Hij verwierf faam op vele binnenlandse en internationale podia om zijn buitengewoon bezielde voordracht. In 2015 won hij de Van Dale SPOKEN Award in de categorie poëzie. In februari 2018 verscheen zijn debuutbundel Bokman,  genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. Als schrijver is hij vooral bezig de dynamiek van de samengestelde identiteit te onderzoeken en hoe deze zich verhoudt ten opzichte van zowel een politieke als een maatschappelijke positionering. Hiervoor zet hij het gedicht in als instrument en als een democratische ruimte om die meerstemmigheid te kunnen vangen. Sinds dit jaar is hij stadsdichter van Rotterdam. 

Ama Koranteng-Kumi is de oprichter van Creating Edges. Zij initieert en organiseert projecten die bijdragen aan een inclusieve maatschappij en opereert op de cutting edge van kunst, politiek, empowerment en eco-wellbeing. In 2014 stichtte ze Bloei & Groei, stadstuinen in Amsterdam Zuidoost waar vrouwen door middel van tuinieren en de natuur, mentaal, fysiek en sociaal veerkrachtiger worden en (opnieuw) tot bloei komen. Sinds 2017 werkt ze als adviseur diversiteit & inclusie bij De Museumstichting, de koepel boven het Fotomuseum, het Modemuseum en diamantmuseum DIVA in Antwerpen. Koranteng-Kumi heeft een master Genderstudies behaald aan de Universiteit Utrecht en woont afwisselend in Amsterdam en Antwerpen. Haar publicaties verschenen o.a. in NRC Next, De Morgen, Charlie Magazine en One World magazine.

Omar Ba is schrijver (o.a. voor KifKif), activist, politicoloog en geschiedkundige. Hij is politicus voor Groen. Hij is geboren in Lier en groeide op in België, Senegal, Mauritanië en Frankrijk om daarna terug te keren naar België. Hij werkte met verschillende organisaties in heel Europa, Afrika en de Verenigde Staten aan een globale aanpak van armoede, ongelijkheid en klimaatgerelateerde problemen als oorzaak van migratie. Hij komt tijdens de Droesem iets vertellen over de Afrikaanse versie van de Toren van Babel.